İnci Köyden İstanbula bir hattatın hikayesi

Multibem Yayınları kültür sanat dünyamızı çok önemli bir çocuk kitabıyla buluşturdu. REÎSÜ’L-HATTATÎN HATTAT HASAN ÇELEBİ’nin hayatını anlatan İnci Köy’den İstanbul’a Bir Hattat Hikâyesi kitabının takdim programı Küçükçamlıca’da Multibem’in genel merkezinde gerçekleşti. Multibem çocukların doğuştan taşıdıkları sanatçı duyarlılıklarını sanatçı kişiliklerini korumak üzere yayınladığı kitaplara bir yenisini daha eklemiş oldu.

Hattat Hasan Çelebi’nin katılımıyla gerçekleşen programa hem siyaset hem kültür dünyamızın önemli isimleri katıldı. Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Mustafa Kutlu’nun ve sanat dünyamıza önemli katkılarda bulunmuş Ebru üstadı Hikmet Barutçugil’in, Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz Talim Terbiye Kurulu Başkan Yardımcsı Hüseyin Korkut ve Rami Kütüphanesi müdürü Ali Çelik’in ve Hasan Çelebi Hoca’nın kıymetli talebelerinin ve sevenlerinin katılımlarıyla gerçekleşen programın katılımcıları önemli ve kıymetli bir tarihi âna tanıklık ettiler.

Multibem Yayınları genel müdürü Yusuf Ünal “Çocukların eğitimin ve yayının en iyisini hak ettiğine inanıyoruz.” sözleriyle başladı. Devamında Multibem yayınlarının “Her çocuğun Yaradan’ın bize bir emaneti ve O’nun sanatının bir yansıması olduğunu biliyoruz. Çocukların sanatçı olarak dünyaya geldiğine inanıyoruz. Bu yüzden büyük bir sanat eseri olan kâinatı her daim hayretle seyretmeleri için hem Multibem eğitim sistemi ve Multibem kitaplarımızla ile yaygınlaştırmaya çalıştık. Kitaplarımız 14 dilde 27 ülkede yayınlanmaktadır. Bu süreçte en büyük hayalimiz, çocuklarımızı kıymetli ve güzel insanlarla tanıştırmak.

Çocukların kalbi sanatla ve güzellikle dolu insanları rol model olarak almaları için büyümelerini beklememeliyiz, bu gayreti küçüklükten itibaren sürdürmeliyiz. Bu kitabın hikâyesi de böyle bir niyetle kaleme alındı.

Güzellikleri, naif duyguları ve ince düşünceleri kalemle, kâğıtla ve çocukla bir araya getiren bu eserin tüm çocukların gönüllerine ulaşması temennisi içinde sözlerini bitirdi.

Milli Eğitim Bakan Yardımcısı Nazif Yılmaz ise usta sanatçıların çocuklara tanıtılması ve öğretilmesindeki önemin altını çizerek, “2016 yılında imam hatip liselerinde program çeşitliliği yaptık. Okullarımıza güzel sanatlar bölümü açıldı. Hat, ebru, tezhip ve musiki programları devam ediyor. Şu anda yaklaşık 10 ilimizde güzel sanatlarımızın icra edildiği okullarımız var. Hamd olsun bu liselerimizde de genç hattatlar yetişiyor.” ifadelerini kullandı. Hasan Çelebi’nin doğduğu Erzurum’un Oltu ilçesinde de Hasan Çelebi ismini taşıyan bir ortaokulu hatırlattı.

Yazar Mustafa Kutlu Hasan Çelebi hocayı dünya gözüyle tekrar görmenin bahtiyarlığını görselin ve yazının etkili olduğu günümüzde kalbin önemine değinmeden geçemedi. Kalbi etkileyen kimi durumda ses kiminde yazı olabilir. Mustafa Kutlu “Hasan Çelebi, hat sanatını düştüğü yerden kaldıran adamdır. Bugün hat sanatına bu kadar ilgi ve alaka varsa bunun en büyük hissesi Hasan Çelebi’dir diyebiliriz.” diye konuştu.

Hüsnühat sanatının hem anne babalara hem de çocuklara sevdirilmesi gerektiğine vurgu yapan usta yazar, insanoğlunun iç zenginliğini sağlayacak şeylerin başında kadim sanatların geldiğini söyledi.

Hikmet Barutçugil, Hasan Çelebi ile dünyayı gezdi bugün de onun yanında olmanın, geleneksel sanatlarımızın ve kültürel değerlerimizin çocukla buluşmasının farkına şahit olduk dedi.

Hasan çelebi hoca kendisi için düzenlenen program esnasında Şaşkınlığını ifade etti. Hat sanatını öğrenme yolunda, zorluklarla ve engellerle karşılaştığı hayatının bir çocuk kitabı olarak sunulması mutluluğunu belirtti.

Etkinlikte konuşan Hasan Çelebi, hat sanatına gönül veren son büyük temsilcilerin hayatlarının büyük sıkıntılarla geçtiğine dikkati çekerek, “Hamid Aytaç Hoca, günlük ihtiyacını temin için bir şeyler yazar, Sultanhamam’dan geçerken oranın esnafı hocaya yardım için o yazıları satın alırdı. Bugün bana gösterilen iltifat o gün Hamid Hocama gösterilmiş olsaydı daha çok sanatkar yetişirdi.” dedi.

Hüsnühatın yasaklandığı zamanlarda gönül verenlerin bu sanatı sürdürdüklerini ifade eden Çelebi, şöyle konuştu:

“Bir köy çocuğu köyden kalıyor, geliyor. Bir şeyler öğrenmek için geldiği yerde, başına talebelerin toplandığı bir insan oluyor. Bütün bunlar Cenabıhakk’ın takdiri ve ihsanıdır. Allah’a hamdolsun, bugüne kadar geldik. Bugün bizim hayatımızı anlatan belgeseller çıkıyor, kitaplar yazılıyor. Yapanlara çok teşekkür ediyorum. Yurt içinden ve dışından birçok insana bildiklerimi öğretmeye çalıştım, onlar da semeresini verdiler. Onların bir kısmı burada, hepsini gördüm zaten iftihar ediyorum. Onlara dua ediyorum, Cenabıhak ömürlerini uzun, vazifelerini daim ve müstakim eylesin.”

Hasan Çelebi ile aynı zamanda öğrencileri için de duygu dolu anlar yaşanan programın kitabı kaleme alan Multibem yazarı uzman pedagog Semra Alkan’a, kitabı resimleyen Seda Çubukçi Antlı’ya, kitabın gerçekleşmesinde büyük katkısı olan Fatma Zehra Ülker’e ve Hasan Çelebi hocaya çiçek takdim edildi.

Multibem Genel Yayın Yönetmeni Hülya Çalışkan Ünal bu yayının gerçekleşmesine öncülük etti. “Bu kitabın özel bir yayın olarak 7’den 70’e pek çok kimseye ulaşması hayalini taşıyoruz. Bu sayede Kuran-ı Kerimi de kuşaktan kuşağa tanıtma niyetimize hizmet edecektir” diye belirtiyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir