Yumaklı: Dünya Tohumculuk Kongresi’nde Tarımsal Üretimin Önemi Artıyor
Yumaklı, Uluslararası Tohum Federasyonu (ISF) organizasyonunun gerçekleştiği İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen Dünya Tohumculuk Kongresi’nde yaptığı konuşmada, son çeyrek yüzyılda yaşanan gelişmelerin tarımsal üretimin stratejik önemini her geçen gün artırdığını belirtti.
Yumaklı, tarımsal üretimin stratejik önemdeki artışta “yeni normal” olarak adlandırılan durumun sanayi, üretim, ticaret ve küresel tedarik zincirini etkilediği ve Kovid-19 salgınıyla başlayan sürecin iklim değişikliği, ekonomik krizler, afetler, bölgesel çatışmalar, savaşlar, siber tehditlerle küresel riskleri önemli ölçüde artırdığını vurguladı.
Yumaklı, tarımsal üretimdeki gelişmelerin dünya genelinde gıda güvenliğinde sorunlara yol açtığını ve ülkeleri tarımsal üretim konusunda daha milliyetçi davranmaya ittiğini belirtti. Tarım alanında politikaların odak noktasında sürdürülebilir üretim, teknoloji ve dijitalleşmenin sektöre entegrasyonu, tarımsal AR-GE faaliyetlerinde verim ve kaliteye odaklanma, aile işletmelerinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması gibi konuların ön plana çıktığını ifade etti.
Yumaklı, Birleşmiş Milletler (BM) Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) raporuna göre, 2050 yılına kadar daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını vurgulayarak, tohumculuk sektörünün bu süreçlerin merkezinde olduğunu belirtti.
103 Ülkeye Tohum İhracatı
Devlet olarak tohumculuk sektörünü desteklediklerini ve politikalarında bu alana özel önem verdiklerini belirten Yumaklı, Türkiye’de tohumculuk faaliyet gösteren firma sayısının son 23 yılda 1117’ye yükseldiğini ve bu firmaların yüzde 94’ünün yerli olduğunu açıkladı.
Sertifikalı tohumluk üretimini 9 kat artırarak 1 milyon 300 bin tona, sertifikalı fide ve fidan üretimini ise 46 kat artırarak 186 milyon adede yükselttiklerini dile getiren Yumaklı, kuraklığa ve soğuğa dayanıklı birçok tohumluk çeşidi geliştirerek çiftçilere sunduklarını belirtti. Bunun sonucunda 2 tohum gen bankalarında yaklaşık 122 bin tohum materyalini muhafaza ettiklerini ve 18 gen bankasında, 107 türe ait, 10 binden fazla canlı örneği koruduklarını açıkladı.
Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal hasıla bakımından ilk 8 ülkeden biri olmasının ve tarımsal ürün ihracatında dünyada ilk 3 ülkeden biri olmasının tohumculuk sektöründeki payının önemine dikkat çekti.
Yumaklı, 4. Tarım Orman Şura’sında tohumculuğun ele alınan en önemli konulardan biri olduğunu belirterek, tohumculukla ilgili 5 hedef belirlediklerini ve tohumculukla ilgili 27’si kısa vadeli olmak üzere toplam 48 strateji belirlediklerini açıkladı.
“Tüm Dünya Takip Ediyor”
Tohum Sanayicileri ve Üreticileri Alt Birliği (TSÜAB) Başkanı Yıldıray Gençer, Türkiye’nin tohumculuktaki başarısının dünya genelinde takip edildiğini belirterek, kongrenin başarılı bir şekilde geçmesini diledi.
Türkiye Tohumcular Birliği (TÜRKTOB) Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ömer Güler, ülkenin tarımsal üretimdeki başarısının coğrafi konumuyla da önemli olduğunu belirterek, kongrede alınan kararların tüm sektörlerin önünü aydınlatacağını umut etti.