Rüzgar enerjisi yatırımlarının 1,5 milyar doları aşması bekleniyor

Rüzgar Enerjisi Yatırımları Hızlanıyor: Depolama Sistemleri Zirvesi Değerlendirmesi

Alanında uzman isimlerin katılımıyla gerçekleşen 3. Enerji Depolama Sistemleri Zirvesi’nde rüzgar enerjisi sektöründeki son gelişmeler masaya yatırıldı. Enerjide Dijitalleşme Derneği (EDİDER) ve Enerji Depolama Sistemleri Derneği (EDSİS) iş birliğiyle düzenlenen zirvede, sektördeki yatırımlar ve depolamanın katkısı üzerine önemli değerlendirmeler yapıldı.

Enerji uzmanı Erden, geçen yıl rüzgar enerjisi yatırımlarının önceki yıla göre hızlandığını belirtti. Yatırımların kurulu güçte 1300 megavat seviyesine ulaştığını ve yaklaşık 1,3 milyar dolarlık bir tutara denk geldiğini vurgulayan Erden, bu yılın beklentileri hakkında da önemli açıklamalarda bulundu.

Erden, depolamalı projelerin lisans alma süreçlerinin hızlanmaya başladığını ve geçmişten gelen YEKA projelerinin devreye alınmaya başlandığını aktardı. Bu gelişmelerin etkisiyle bu yılın yatırım miktarının 1500 megavatı aşarak 1,5 milyar doları geçebileceğini dile getiren uzman, gelecek yıllarda rüzgar enerjisi santralleriyle birlikte elektrik depolama sistemlerindeki yatırımların artacağına dikkat çekti.

Önümüzdeki yıllarda rüzgar enerjisi alanında gerçekleşecek olan yeni YEKA duyurularının yabancı yatırımcıların ilgisini artıracağını belirten Erden, Orta Doğulu ve Çinli yatırımcıların şimdiden ihalelere ilgi gösterdiğini aktardı. Ayrıca, depolama projelerindeki yabancı yatırımcıların piyasayı anlamaya çalıştığını ve ekonomik durumların başarılı olmasıyla yatırımların hız kazanacağını ifade etti.

TÜREB Yatırımcılardan Sorumlu Başkan Yardımcısı Erinç Kısa ise Türkiye’de rüzgar ve güneş enerjisinde depolamalı kapasitenin arttığını ve bu durumun elektrik şebekesinde esnekliği destekleyeceğini belirtti. Depolamalı sistemlerin devreye girmesiyle şebekenin daha stabil hale geleceğini dile getiren Kısa, Türkiye’nin enerji sektöründe gelecek için umut verici adımlar attığını vurguladı.

Yenilenebilir enerji alanında yaşanan teknolojik gelişmelerin maliyetleri düşürdüğünü ve yatırımları desteklediğini ifade eden Kısa, bu sayede Türkiye’nin enerji ihtiyacını daha uygun maliyetlerle karşılayabileceğini ve dışa bağımlılığın azalacağını belirtti. Ayrıca, batarya teknolojilerinde yaşanan maliyet düşüşünün yatırımları hızlandıracağını ve gelecekte megavatsaat başına maliyetlerin daha da düşeceğini sözlerine ekledi.

Related Posts

Küresel dengeyi sarsacak adım mı geliyor? Piyasalar kararı bekliyor

İran Parlamentosu Hürmüz Boğazı’nın kapatılmasını onayladı. Son kararı ise İran dini lideri Hamaney, verecek. Bu kararın piyasalara etkisi ne olacak? Petrol, altın, dolar ve borsada son durum ne? İşte detaylar…

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

Merkez Bankası’ndan makroihtiyati çerçevede değişiklikler: KKM zorunlu karşılık oranı yükseltildi

İkinci el otomobil satışlarında E-Devlet kontrolü başladı!

arabam.com Üst Yöneticisi (CEO) Önder Oğuzhan, Ticaret Bakanlığı tarafından 16 Haziran 2025’te hayata geçirilen kimlik ve yetki doğrulama zorunluluğunun, ikinci el araç piyasasında önemli bir dönüşüm sağladığını belirterek, “Bu düzenlemeyi …

Platin fiyatı 11 yılın en yüksek seviyesine ulaştı

Platinin ons fiyatı, uluslararası piyasalarda 1.352,08 dolar ile yaklaşık 11 yılın en yüksek seviyesini test etti. Emtia piyasalarında ticaret savaşları, jeopolitik riskler ve ABD Merkez Bankası’nın (Fed) politika beklentileri nedeniyle sert …

Tüm taşıt ilanlarında zorunlu oldu: Haksız rekabet sona eriyor

Ticaret Bakanlığı, 18 Haziran’da yaptığı açıklamayla taşıt ilanlarında Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden “yetki doğrulaması” uygulamasının tüm taşıt ilanları için zorunlu hale geldiğini bildirdi.

TMSF’den Naksan Grubu’nun 26 aracı satışa çıktı: Bedeli 9,3 milyon TL

TMSF’den Naksan Grubu’nun 26 aracı satışa çıktı: Bedeli 9,3 milyon TL