Ordusu olmayan NATO ülkesi: Avrupa’da bir “anomali”

İzlanda: İki Kıta Arasında Denge İsteyen Küçük Bir Ada

Kuzey Amerika ve Avrupa, kıtasal plakaların çarpıştığı bu adanın altında buluşuyor. İzlandalılar her iki tarafın da çıkarlarını dengelemeye çalışıyor.

Amerikan Wall Street Journal’ın haberine göre nüfusu 400 binden az olan bu ülke bir “anomali.” NATO’nun kurucu üyelerinden biri olmasına rağmen ordusu yok. Kökleri Avrupa’da olsa da Avrupa Birliği’nin bir parçası değil. Geleneksel olarak bir balıkçı adası olan İzlanda, bol jeotermal ve hidroelektrik enerjisi sayesinde bir teknoloji merkezi haline geldi.

İzlandalılar onlarca yıl boyunca huzurlu bir şekilde uzakta yaşadılar. Grönland ve Norveç arasındaki buzlu sulardaki konumları, Soğuk Savaş sırasında NATO’ya Sovyet deniz trafiğini izleyebileceği bir üs sunmuş, ancak ada sakinleri savaş gemilerinden gelebilecek tehlikeler konusunda pek endişe duymamışlardır.

ASKERİ RİSKLE KARŞI KARŞIYA

Bugün ise Kuzey Kutup Dairesi’nin hemen güneyinde yer alan ada, iklim değişikliğinin bir zamanlar geçit vermeyen su yollarını açmasıyla birlikte kuzeydeki askeri faaliyetlerin artmasından kaynaklanan risklerle karşı karşıya. İzlanda aynı zamanda ABD Başkanı Donald Trump yönetimi ile Avrupa arasında artan husumetten de etkileniyor.

Baskılar, Trump’ın ABD’nin sahip olmasını istediğini söylediği, yaklaşık 750 mil uzaklıktaki Grönland’da da kendini gösteriyor. Grönland’dan daha yeşil ve daha az buzlu olan İzlanda, Danimarka’nın geniş topraklarının maden zenginliğinden yoksun. İzlanda aynı zamanda uzun zamandır ABD ve NATO’nun savunma çabalarına da yardımcı oluyor; yönetim yetkilileri Danimarka’nın savunmasını kontrol ettiği Grönland’da böyle bir şeyin olmadığını söylüyor.

Washington’daki bir düşünce kuruluşu olan Hudson Enstitüsü’nde kıdemli bir araştırmacı olan Liselotte Odgaard, WSJ’ye yaptığı açıklamada, “İzlanda’nın NATO’da rol oynama isteği Grönland ile tezat oluşturuyor” diyor. Odgaard, Danimarka’nın yarı özerk adadaki askeri operasyonlarının, ABD’nin daha fazlasını yapma çağrıları ile Grönlandlıların bunu yapmama isteği arasında sıkışmış durumda olduğunu söylüyor.

Şimdi, Trump’ın baskısı altında Danimarka, adalıların onayıyla Grönland’daki askeri ayak izini genişletiyor. Odgaard, “Grönland savunmasının ihmal edilmesi bizi gerçekten kötü bir duruma soktu” dedi.

BAŞBAKAN, DÜNYANIN EN GENÇ LİDERLERİNDEN BİRİ

Başbakan Kristrun Frostadottir, İzlandalıların yakın bağları olan Grönland çevresindeki gelişmeleri yakından takip ettiğini söyledi.

36 yaşında dünyanın en genç ulusal liderlerinden biri olan Frostadottir, İzlanda’nın AB’ye katılımını destekleyen bir sosyal demokrat partinin başında. Katılım görüşmeleri, bir düzine yıl önce yaşanan avro bölgesi krizi sırasında kesintiye uğradı.

Trump’ın Grönland’ı alma tehditleri, tarifeler ve Avrupa’ya karşı düşmanlığı İzlandalıları tedirgin etti ve Avrupa’yı birçok kişiye daha çekici hale getirdi.

Yale Üniversitesi ve Boston Üniversitesi’nden yüksek lisans derecesi olan Frostadottir, İzlandalıların AB görüşmelerinin yeniden başlatılması için yapılacak referandumu Avrupa ve ABD arasında bir tercih olarak görmesini önlemek istiyor.

Related Posts

Son dakika Elazığ’da deprem mi oldu? Az önce deprem Elazığ’da nerede oldu? Elazığ deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 27 Nisan 2025

Son dakika Elazığ deprem haberleri..Elazığ’da deprem mi oldu? Az önce deprem Elazığ’da nerede oldu? Elazığ Kandilli ve AFAD son depremler.. 27 Nisan 2025 Elazığ deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Elazığ’da? Elazığ son deprem büyüklüğü ne kadar? Elazığ’da ve Elazığ yakınındaki depremler nelerdir? Elazığ’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Elazığ canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Elazığ deprem haberleri.. Elazığ’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Elazığ’da deprem mi oldu? Deprem Elazığ’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Elazığ’da nerede deprem oldu? Elazığ deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Engelli çobanı döven kız kardeşlere tahliye

Kahramanmaraş’ta kendilerine içki almayı reddeden engelli çobanı döven kız kardeşlerin cezası belli oldu. Seçil G.’ye bir yıl 9 ay 20 gün hapis ve 19 bin 400 lira adli para cezası, Melek G.’ye de bir yıl 3 ay 37 gün hapis ve 11 bin 600 lira adli para cezası verildi. Mahkeme, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına ve tahliyelerine karar verdi.

Otomobil aydınlatma direğine çarptı: 2 yaralı

Elazığ’da bir otomobil aydınlatma direğine çarptı. Araçtaki 2 kişi yaralandı.

Ümraniye’de kadın cinayeti: Olayın ayrıntıları ortaya çıktı

Ümraniye’de, iddiaya göre erkek arkadaşıyla evine eğlenmeye gittiği kişi tarafından pompalı tüfekle sokak ortasında başından vurulan Yazgülü Coşkun (26), hayatını kaybetti. Saldırgan olay yerinden kaçarken, bir süre sonra polise teslim oldu.

CHP’li Cemal Enginyurt’tan ‘operasyon’ tepkisi: ‘Erdoğan sarayında rahat uyku uyuyamıyor, bilmediği bir şey var…’

CHP İstanbul Milletvekili Cemal Enginyurt, partisinin bugün Mersin’de yapacağı “Millet İradesine Sahip Çıkıyor” mitingi öncesinde yaptığı açıklamada; “Erdoğan sarayında rahat uyku uyuyamıyor. Bunun için de İBB’ye yeni operasyonlar yaparak Cumhuriyet Halk Partisi’ne selam gönderiyor, haber gönderiyor. Erdoğan’ın bilmediği bir şey var. Biz korkuyu Kerbela’da bıraktık” dedi.

Papa’nın ölümü belli miydi? Futbol kartındaki gizemli sayılar

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’in kaderinin, gençliğinde tuutuğu futbol kulübünde kullandığı kartta gizli olduğu öne sürüldü. Futbol takımının “88235” numaralı üyesi olan Francis’in öldüğünde 88 yaşında olduğu ve Arjantin saatiyle 2.35’te yaşamını yitirdiği aktarılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir