OECD, Türkiye raporunu açıkladı: En hızlı büyüyen ülke

Türkiye İnceleme Raporu: OECD’den Önemli Tavsiyeler!

OECD, Türkiye’nin ekonomik performansını değerlendirdiği “Türkiye İnceleme Raporu”‘nu yayımladı. Rapora göre son 10 yılda Türkiye, OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomilerden biri oldu ve yıllık ortalama yüzde 4,9 büyüme kaydetti.

Raporda ayrıca, halkın yaşam standartlarının iyileştiği, iş gücü piyasasında ve sosyal göstergelerde önemli gelişmeler sağlandığı belirtiliyor. Türkiye’de iş gücüne katılım oranı artarken yoksulluk oranı da önemli ölçüde azaldı.

Enerji, atık, su tüketimi gibi çevresel konularda ilerleme kaydeden Türkiye, ekonomik büyümesini çevreye duyarlı bir şekilde sürdürmeyi hedefliyor.

Ekonominin Normalleşme Süreci

OECD’nin raporunda 2023 seçimlerinin ardından Türkiye’de ekonomik politikaların normalleşme sürecine girdiği ve makroekonomik istikrarın sağlanması için adımlar atıldığı vurgulanıyor.

Para ve maliye politikalarında uygulanan sıkılaştırma önlemleri finansal piyasalarda istikrarın artmasına katkı sağlarken, enflasyonun hedeflerle uyumlu seviyelere gelmesi için önem taşıyor.

Ekonomik Beklentiler

OECD, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,1, 2026’da ise yüzde 3,9 büyüyeceğini ve enflasyonun kontrol altına alınacağını tahmin ediyor.

Öte yandan kamu borcu oranının düşük seyretmesi beklenirken bütçe açığının azalacağı ve ihracatın artacağı öngörülüyor. Vergi reformlarıyla mali disiplinin sağlanması ve yapısal reformların hayata geçirilmesi gerektiği belirtiliyor.

Yeşil Dönüşüm ve Kadın İstihdamı

OECD, Türkiye’nin yeşil dönüşüm sürecini hızlandırması ve kadın istihdamını artırması gerektiğini vurguluyor. Enerji üretiminde kömür yerine yenilenebilir kaynaklara yönelmek, ekonomik büyümeyi sürdürülebilir kılmak için önem taşıyor.

Genel Sekreter Mathias Cormann, Türkiye’nin verimlilik artışını sürdürmesi ve yapısal reformları hayata geçirmesi gerektiğini ifade ederek, Türkiye’nin OECD ülkeleriyle yakınsamayı güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

Türkiye İçin Gelecek Öneriler

Mali disiplini koruyarak, yapısal reformları hayata geçirerek ve yeşil dönüşüm sürecini hızlandırarak Türkiye’nin ekonomik büyümesini sürdürülebilir kılmak için adımlar atılması gerektiği belirtiliyor.

Özellikle kadın istihdamının artırılması, çevre dostu politikaların benimsenmesi ve verimliliğin artırılması Türkiye’nin gelecek hedeflerine ulaşmasına katkı sağlayabilir.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Sigaraya zam geldi

3 Temmuz’da açıklanan enflasyonun ardından ÖTV oranları da arttı. Alkol, sigara ve akaryakıta devasa zamlar geldi. Bir sigara grubuna daha gelen zammın ardından işte güncel fiyatlar…

Steve McQueen’den ilham alan bir modern bir ikon yeniden doğuyor!

O on yılda, savaş sonrası Avrupa’da ve onunla birlikte Mini’de patlama yaşanırken, Hoopers’ın (lüks Bentley dönüşümleriyle tanınan) eski zanaatkarları Bill Wood ve Les Pickett , mütevazı Mini’ye yeni bir hayat vermeye karar verdiler. Sonuç , Mini’nin …

Ankaralılara metro müjdesi! Bakan Uraloğlu: 2 aya kadar tamamlamış olacağız

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Ankara’nın değişen dinamiklerini ve imar yapısını da dikkate alarak yeniden oluşturdukları Esenboğa Metrosu’nun yeni projesini 2 aya kadar tamamlayacaklarını duyurdu.

ABD Hazine Bakanı Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı adayları üzerinde çalışmaya başlayacağız

ABD Hazine Bakanı Bessent: Sonbaharda Fed başkanlığı adayları üzerinde çalışmaya başlayacağız

Fiyatlar yeniden yükselişte: Gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? 4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları…

4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları belli oldu. Yurttaşlar altının ne kadar olduğunu merak etti. Peki, gram, çeyrek, Cumhuriyet altını bugün ne kadar oldu? İşte 4 Temmuz 2025 Cuma altın fiyatları…

Yeni zamlar taksicileri memnun etmedi

Edirne Belediye Meclisinde geçtiğimiz günlerde taksi tarifelerine uygulanacak yüzde 30 zam kararı kabul edildi. Kentte yolculuk başına minimum taksi ücreti 90 liradan 120 liraya; taksimetre açılış ücreti ise 42 liradan 50 liraya yükseldi fakat gelen …