İzmir’in Tire ilçesinde yoldan motosikletle geçen iki kişi, Aziz Nesin tarafından kurulan Nesin Vakfı’na ilişkin olan ve yaklaşık 3 bin ağacın yer aldığı toprağa torpil atarak yangın çıkardı.
Alevler, zeytin fidanlarıyla dolu 60 dönümlük arazinin 40 dönümünü küle çevirdi. Motosikletli şahısların patlayıcıyı yol kenarına attığı anlar güvenlik kamerasınca kayıt altına alındı.
BirGün’den İsmail Arı’nın haberine nazaran, Nesin Vakfı’nın avukatı Cenk Söbe, araziyi kundaklayan iki şahsın 9 Ağustos tarihinde jandarma tarafından gözaltına alındığını ve tabirlerinin alınmasının akabinde özgür bırakıldığını söyledi.
Avukat Söbe, araziyi kundaklayan şahısların sözüne ait şu bilgileri paylaştı:
“
Bölgede arazinin Nesin Vakfı’na ilişkin olduğu da biliniyor. Evvel Nesin Vakfı’nın İstanbul Çatalca’daki toprağını yanında İsmailağa Cemaati’ne bağlı Rabıta Vakfı inşaata başladı, atakta bulundular. Sonra vakfımızın banka hesapları bloke edildi. Bu son atakta ise vakfımızın yaklaşık 40 dönümlük yeri yandı, ağaçlar küle döndü. Üst üste gelen bu saldılar tesadüf değilse çok daha vahim bir durum bu. Tüm atakların takipçisi olacağız.
Yanan alanda eksper incelemesi yaptırdık, raporun sonucu bekliyoruz. Zararın giderilmesi için tazminat davası açacağız ve ceza davasına da bu raporu ekleyeceğiz. Kamu vicdanını rahatsız edecek, bir hatalıyı muhafaza algısı olacaksa biz buna müsaade vermeyeceğiz. Maddi kaybın yanında yılların getirdiği bir manevi kayıp da kelam konusu.”
“DİKTİĞİMİZ FİDANLAR 13 YILDA BÜYÜMÜŞTÜ”
Kundaklanan toprakta ve öteki kentlerdeki topraklarda de çocuklar ve gençlere yönelik sağlıklı besinler elde etmek için ziraî faaliyet yürüttüklerini söz eden Nesin Vakfı yöneticisi Süleyman Cihangiroğlu da “Sağlıklı besinler elde edebilmek için çeşitli yerlerde bağışlarla yahut satın aldığımız yerlerde üretimler yapıyoruz. Tire’deki kundaklanan toprağımız de çorak ve taşlıktı. 2009’da satın aldık ve taşlık, çorak araziyi dönüştürdük. Zeytinliğe dönüştürdüğümüz arazi çok beğenilen bir yer oldu.
Arazinin yüzde 80’inde zeytin ağaçları, geri kalan kısmında ise badem ve nar ağaçları bulunuyordu. Bu alandan kıymetli ölçüde zeytin ve zeytinyağı elde ediyorduk. Lakin maalesef yakıldığı için bu alandaki ağaçların 3’te 2’sini yitirdik. Orada kurduğumuz sulama sistemini de yitirdik, hepsi kül oldu. Diktiğimiz fidanlar geçen 13 yılda büyümüştü ve aslında yıllarımızı yitirdik. Bu çok güç bir durum” dedi.
“Şimdi sıfırdan başlamak zorundayız. Bu cins şeyler bizi yıldırmaz. Yine sıfırdan başlarız öbür da dermanımız yok” diyen Cihangiroğlu kelamlarını şöyle tamamladı:
“Yaklaşık 3 bin ağacın bulunduğu toprağımızı kundaklayan bireyler artık elini kolunu sallayarak geziyor. Bunu yanlarına kâr kalacağını düşünerek yapıyorlar. Acı olan bu. Nesin Vakfı nelerin üstesinden gelmedi ki. Bunun da üstesinden geleceğiz.”