Milyonlarca Katolik’in gözü Vatikan’da olacak: Papalık seçimi yarın başlıyor

Katolik Kilisesi, Papa Seçimi İçin Hazırlanıyor

Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 21 Nisan’da vefat etmesinin ardından dünya genelinde 1,4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi’nde gözler bir sonraki papanın kim olacağına çevrildi.

Katolik Kilisesi’nin 267’nci papasının belirleneceği tarihi Konklav’da, yaşı 80’in altında ve seçime katılabilecek durumda olan 133 kardinal yarın sabah önce birlikte ayin yapacak, Sistine Şapeli’nde yerel saatle 16.30’da (TSİ 17.30) ilk oturum için bir araya gelecek.

Papaları İlk Dönemde Halk Seçiyordu

Katolik inancına göre, tarihteki ilk Papa olarak Hz. İsa’nın ilk havarilerinden Petrus biliniyor. Papalar, ilk dönemlerde Roma’daki önde gelen Hristiyan din adamları ve halk tarafından seçiliyordu.

4. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun Hristiyan olmasıyla papalık seçimlerine siyasi müdahaleler artarken, Orta Çağ’da da Avrupa’daki imparatorların ve sivil otoritelerin siyasi güç mücadelelerinin etki etmesi, Katolik Kilisesi’nde papa seçimlerinin kapalı formatta gerçekleştirilmesi arayışını gündeme getirdi.

Katolik Kilisesi’nde 11. yüzyıl itibarıyla papalık seçimlerine dış müdahalelerin etkisini sınırlamaya yönelik adımlar atıldı.

Vatikan’ın resmi yayın organı Vatican News’teki habere göre, 1059’da dönemin Papası 2. Nikolaus, seçimlerin Katolik Kilisesi ruhban sınıfında Papa’dan sonra en etkili makam olan kardinaller tarafından belirlenmesi kuralını getirdi.

Katolik Kilisesi tarihinde en uzun papalık seçiminin, 2 yıl 9 ay (1006 gün) sürdüğü biliniyor. 1268 ile 1271 yılları arasında Papa 4. Clement’in ölümünün ardından tarihteki en uzun süreli papalık seçimi yapıldı. Bu uzun sürecin sonunda Papa 10. Gregorius seçildi.

Seçimin bu kadar uzun sürmesi nedeniyle 1274’te İkinci Lyon Konsili’nde kardinallerin papalık seçimi sırasında bulundukları yere kilitlenmeleri ve papa seçilene kadar ayrılmamaları kararı alındı.

Latince “Anahtarla kilitli” anlamındaki “Cum Clave”den gelen Konklav, o tarihten bu yana Kardinaller Meclisinin dış dünyayla bağlantılarını kestiği ortamda gerçekleştirdikleri papalık seçim sürecinin genel adı oldu.

Tarihte en kısa süren Konklav ise 1503 yılında Papa 3. Pius’un ölümünün ardından yapılan seçim sırasında yaşandı. Papa 2. Julius’un seçildiği bu Konklav, toplamda 10 saat sürerek en kısa papalık seçimi olarak tarihe geçti.

Son Dönemdeki Konklavlar Daha Kısa Sürüyor

Papalık seçimlerinin tarihine bakıldığında modern dönemlerde konklavların genellikle 4 ila 5 gün sürdüğü dikkati çekiyor.

Son yüzyılda sekiz Papa seçilirken 1922 yılında 11. Pius’un seçimiyle sonuçlanan Konklav 5 gün sürmüş ve 14 oylamanın ardından belirlenmişti.

Katolik Kilisesi’nin son ruhani lideri Papa Franciscus ise 2013 yılındaki Konklav’ın 3. günündeki 5. tur oylamada seçilmişti. 2005’teki Konklav ise 2. günde yapılan 4. tur oylamada sonuçlanmış ve Papa 16. Benediktus seçilmişti.

Yaklaşık iki bin yıllık geçmişiyle Katolik Kilisesi’nin sürekliliğini sağlayan en önemli süreçlerden biri olan papalık seçimleri, 7 Mayıs’ta başlayacak Konklav ile yeniden gündemde. Gözler, yeni papanın belirleneceği bu kritik sürece çevrildi.

Yeni Papa’nın kim olacağının yanı sıra Vatikan’ın ünlü Sistine Şapeli’nde yapılacak Konklav’ın ne kadar süreceği de merak ediliyor.

Related Posts

AB, 2027 yılı sonuna kadar Rusya’dan gaz ithalatını durdurmayı hedefliyor

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, Rusya’dan doğalgaz ve sıvılaştırılmış doğalgaz alımını 2027 yılı sonuna kadar kademeli olarak sona erdirmeye yönelik bir yol haritası hazırladı.

Bursa’da balkondan düşen 6 yaşındaki çocuk yaralandı

Bursa’da 3 katlı apartmanın 1’inci katındaki balkondan düşen 6 yaşındaki çocuk yaralandı.

Erdoğan, yandaşlara ‘ödül’ dağıttı: Yeni Akit’e yılın haber sitesi ödülü!

10. Anadolu Medya Ödülleri sahiplerini buldu. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın elinden verilen ödülleri alan isimlerin Erdoğan’ın uçağına sık sık binen gazeteciler olması ve jüri üyelerinin iktidara yakın isimler olması dikkat çekti. Programda Yeni Akit gazetesine yılın internet haber sitesi ödülü verilirken, yılın muhabiri de CNN TÜRK özel haberler şefi Fulya Öztürk oldu.

Polonya’dan Rusya’ya ‘seçimlere müdahale’ suçlaması

Polonya Dijital İşler Bakanı Krzysztof Gawkowski, Rusya’nın yaklaşan cumhurbaşkanlığı seçimlerine yönelik “eşi benzeri görülmemiş bir müdahale girişimi” olduğunu iddia etti.

Özel’e yumruk atan cani neden açma germe hareketi yaptığını anlattı

CHP lideri Özgür Özel’e yumruk atan 66 yaşındaki Selçuk Tengioğlu’nun savcının neden açma germe hareketleri yaptığını sorması üzerine, “Bulunduğum yerde uzun süre sabit kalamam” yanıtını verdi.

Yolcuları hiçe saydı direksiyon başında kitap okumaya başladı!

Mardin’in Artuklu ilçesinde seyir halindeyken kitap okuyan minibüs şoförü cep telefonu kamerasıyla görüntülendi. Görüntüler üzerine harekete geçen Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası, şoförün işine son verdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir