Milyonlarca Katolik’in gözü Vatikan’da olacak: Papalık seçimi yarın başlıyor

Katolik Kilisesi, Papa Seçimi İçin Hazırlanıyor

Katoliklerin son ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı Papa Franciscus’un 21 Nisan’da vefat etmesinin ardından dünya genelinde 1,4 milyar mensubu olan Katolik Kilisesi’nde gözler bir sonraki papanın kim olacağına çevrildi.

Katolik Kilisesi’nin 267’nci papasının belirleneceği tarihi Konklav’da, yaşı 80’in altında ve seçime katılabilecek durumda olan 133 kardinal yarın sabah önce birlikte ayin yapacak, Sistine Şapeli’nde yerel saatle 16.30’da (TSİ 17.30) ilk oturum için bir araya gelecek.

Papaları İlk Dönemde Halk Seçiyordu

Katolik inancına göre, tarihteki ilk Papa olarak Hz. İsa’nın ilk havarilerinden Petrus biliniyor. Papalar, ilk dönemlerde Roma’daki önde gelen Hristiyan din adamları ve halk tarafından seçiliyordu.

4. yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun Hristiyan olmasıyla papalık seçimlerine siyasi müdahaleler artarken, Orta Çağ’da da Avrupa’daki imparatorların ve sivil otoritelerin siyasi güç mücadelelerinin etki etmesi, Katolik Kilisesi’nde papa seçimlerinin kapalı formatta gerçekleştirilmesi arayışını gündeme getirdi.

Katolik Kilisesi’nde 11. yüzyıl itibarıyla papalık seçimlerine dış müdahalelerin etkisini sınırlamaya yönelik adımlar atıldı.

Vatikan’ın resmi yayın organı Vatican News’teki habere göre, 1059’da dönemin Papası 2. Nikolaus, seçimlerin Katolik Kilisesi ruhban sınıfında Papa’dan sonra en etkili makam olan kardinaller tarafından belirlenmesi kuralını getirdi.

Katolik Kilisesi tarihinde en uzun papalık seçiminin, 2 yıl 9 ay (1006 gün) sürdüğü biliniyor. 1268 ile 1271 yılları arasında Papa 4. Clement’in ölümünün ardından tarihteki en uzun süreli papalık seçimi yapıldı. Bu uzun sürecin sonunda Papa 10. Gregorius seçildi.

Seçimin bu kadar uzun sürmesi nedeniyle 1274’te İkinci Lyon Konsili’nde kardinallerin papalık seçimi sırasında bulundukları yere kilitlenmeleri ve papa seçilene kadar ayrılmamaları kararı alındı.

Latince “Anahtarla kilitli” anlamındaki “Cum Clave”den gelen Konklav, o tarihten bu yana Kardinaller Meclisinin dış dünyayla bağlantılarını kestiği ortamda gerçekleştirdikleri papalık seçim sürecinin genel adı oldu.

Tarihte en kısa süren Konklav ise 1503 yılında Papa 3. Pius’un ölümünün ardından yapılan seçim sırasında yaşandı. Papa 2. Julius’un seçildiği bu Konklav, toplamda 10 saat sürerek en kısa papalık seçimi olarak tarihe geçti.

Son Dönemdeki Konklavlar Daha Kısa Sürüyor

Papalık seçimlerinin tarihine bakıldığında modern dönemlerde konklavların genellikle 4 ila 5 gün sürdüğü dikkati çekiyor.

Son yüzyılda sekiz Papa seçilirken 1922 yılında 11. Pius’un seçimiyle sonuçlanan Konklav 5 gün sürmüş ve 14 oylamanın ardından belirlenmişti.

Katolik Kilisesi’nin son ruhani lideri Papa Franciscus ise 2013 yılındaki Konklav’ın 3. günündeki 5. tur oylamada seçilmişti. 2005’teki Konklav ise 2. günde yapılan 4. tur oylamada sonuçlanmış ve Papa 16. Benediktus seçilmişti.

Yaklaşık iki bin yıllık geçmişiyle Katolik Kilisesi’nin sürekliliğini sağlayan en önemli süreçlerden biri olan papalık seçimleri, 7 Mayıs’ta başlayacak Konklav ile yeniden gündemde. Gözler, yeni papanın belirleneceği bu kritik sürece çevrildi.

Yeni Papa’nın kim olacağının yanı sıra Vatikan’ın ünlü Sistine Şapeli’nde yapılacak Konklav’ın ne kadar süreceği de merak ediliyor.

Related Posts

Ümit Özdağ’dan Mehmet Nuri Ersoy’a sert sözler: ‘Patron Bakan, dinlenme hakkını bile çok görüyor’

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, “Turizm Bakanı’nın aynı zamanda turizm patronu olduğu bir ülkede işçinin kaderi kölelik olmuştur! Bugün turizm işçisine dayatılan bu keyfilik, yarın diğer sektörlere de yayılacak. Amaç, Türk işçisini modern köle haline getirmektir” diyerek turizm işçilerinin 6 gün değil, 10 gün çalışma sonrası hafta tatili hakkını kullanabileceği düzenlemeye tepki gösterdi.

Suriye’de çatışma: Onlarca ölü ve yaralı var…

Suriye’nin Suveyda şehrinde Dürzi ve Bedevi silahlı gruplar arasında çatışma çıktı. Olaylarda şu ana kadar 10 kişinin hayatını kaybettiği, 40 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Gaziantep’te kesinleşmiş hapis cezası bulunan 5 hükümlü yakalandı

Gaziantep’te haklarında çeşitli suçlardan kesinleşmiş hapis cezası bulunan 5 firari hükümlü yakalandı. Hükümlüler, işlemlerinin ardından cezaevine teslim edildi.

Bu soruya 2 bin yıldır cevap aranıyor: Büyük İskender’in ölüm nedeni neydi? Ünlü bilim insanı inanılmaz gerçeği açıkladı

Ziyafet sofrasının başına oturmuş keyifle yiyip içmekteyken bir anda acıyla bağırmaya başladı. Karın ağrısı ve ateş belirtileriyle yatak istirahati tavsiye edildi. 13 gün sonra hayatını kaybetti. Yeni bir araştırma, Büyük İskender’in 2 bin yıldır gizemini koruyan ölümüne dair çok ilginç detaylar ortaya koydu.

Antalya’da aslanın saldırdığı kişi taburcu edildi

Antalya’nın Manavgat ilçesinde hayvan parkından kaçan aslanın saldırması sonucu yaralanan Süleyman Kır, hastanedeki tedavisinin ardından taburcu edildi.

ABD Savunma Bakanı Hegseth’in görevden alınması için Trump’a çağrı: ‘Hala utanç kaynağı’

ABD’de Senato Azınlık Lideri Demokrat Chuck Schumer, Savunma Bakanı Pete Hegseth’i eleştirerek Ukrayna’ya silah sevkiyatının durdurulması kararındaki olası rolü nedeniyle görevden alınmasını talep etti. ABD Başkanı Donald Trump’a Hegseth’i görevden alma çağrısında bulunan Schumer, Hegseth’in “bir utanç kaynağı” olduğunu öne sürdü.