Maksimum fayda için sarımsağı böyle tüketin: En sağlık haliymiş!

Antibakteriyel, antifungal ve antiviral özellikler taşıyan sarımsak binlerce yıldır mutfakların vazgeçilmezi. 

Kan pıhtılarını önleme, kalp krizi riskini azaltma, kötü kolesterol seviyelerini düşürme ve yüksek tansiyonla mücadele etme özellikleriyle öne çıkan sarımsak, soğuk algınlığı semptomlarını hafifletmesinden, bağışıklık sistemini güçlendirmesine kadar her derde deva. Ancak, bu doğal şifanın etkili olabilmesi için doğru tüketim yöntemlerinin bilinmesi de büyük önem taşıyor.

Sarımsak A, B1, B2, C, PP vitaminleri ile magnezyum, demir, çinko, bakır ve fosfor gibi mineraller içeriyor. 

Sarımsağı pişirme işleminden sonra ekleyin

Tam bir besin deposu olarak öne çıkan sarımsak ayrıca flavonoidler ve esansiyel yağlar da içeriyor. 

Polonyalı beslenme uzmanı Magdalena Jarzynka-Jędrzejewska’ya göre bu şifalı bitki çiğ tüketilmeli. Beslenme uzmanı çiğ sarımsağın haşlanmış veya kızartılmış sarımsağa göre daha faydalı olduğunu belirtiyor. 

Jędrzejewska, eğer sarımsak sıcak bir yemeğe eklenecekse, besin değerini korumak için pişirme işleminin sonunda eklenmesini de tavsiye ediyor. 

Öte yandan, ısıl işlemin sarımsağın besin değerini ve özellikle antibakteriyel etkisini önemli ölçüde azalttığına dikkat çekiyor. 

Metal yerine seramik ya da tahta kullanın

Sarımsağı keserken kullanılan aletlere dikkat etmek de bu şifalı bitkiden maksimum fayda sağlamak için önemli. 

Uzmanlar, birçok kişinin bıçak veya metal pres kullanmaya alışkın olduğunu, ancak bunun en iyi seçenek olmadığını belirtiyor. Allicin metalle reaksiyona girerek etkinliğini azaltabileceği için seramik veya tahta bir alet tercih etmek ya da sarımsağı elle ezmek daha uygun bir yöntem olarak öneriliyor.

Sarımsağın antibakteriyel etkisinden en iyi şekilde yararlanabilmek için günlük yaklaşık 5 gram çiğ sarımsak tüketilmesi tavsiye ediliyor. Bu miktar, genellikle iki ila üç diş sarımsağa denk geliyor ve kişisel tercihlere göre değişkenlik gösterebiliyor.

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.