‘Kuru cilt’ böbrek hastalıklarında belirti olabilir

Böbrek Hastalıkları Cilt Sorunlarına Yol Açabilir!

Bir vakıf tarafından yapılan açıklamada, ciltteki kuruluk ve kaşıntının sadece dış etkenlerle sınırlı olmayabileceği vurgulandı.

Böbrek hastalıklarının da benzer belirtilere yol açabileceği belirtilen açıklamada, kronik böbrek hastalığının vücutta toksik maddelerin birikmesine ve cildin kurumasına neden olduğu ifade edildi. Bu durumun süregenliği durumunda, mevsimsel etkiler veya beslenme eksikliklerinin tek başına yeterli olamayabileceği bildirildi.

Açıklamada konuşan Türk Böbrek Vakfı Başkanı Erk, böbrek hastalıklarının sessizce ilerlediğini belirtti.

Erk, cilt kuruluğunun basit bir sorun gibi görünse de aslında vücudun uyarı sinyali olabileceğine dikkat çekerek, erken teşhisin hastalığın ilerlemesini durdurabileceğini ve genel sağlığı koruyabileceğini vurguladı. Yılda bir kez yapılan kan testleri ve doktor kontrollerinin böbrek sağlığını korumanın en önemli yollarından biri olduğuna değindi.

“Kaşıntı için en etkili tedavi böbrek naklidir”

Vakfın yönetim kurulu üyesi Prof. Dr. Aydın Türkmen ise kronik böbrek yetersizliği ve son dönem böbrek yetersizliği durumlarında cilt kuruluğu ve kaşıntısının sıkça gözlemlenen sorunlardan olduğunu ve hastaların yaklaşık üçte birinde görüldüğünü dile getirdi.

Türkmen, hastalarda yeterli diyaliz yapılmasının önlenememesinin yoğun kaşıntıya yol açabileceğini aktararak, tedavinin vücuttaki toksik maddelerin azaltılmasını hedeflediğini belirtti.

Vakfın diyetisyeni Gökçen Efe Aydın da beslenme alışkanlıklarının cilt sağlığını doğrudan etkilediğini söyledi.

Yetersiz su tüketimi ile aşırı tuzlu ve işlenmiş gıdaların cildin nemini azalttığını belirten Aydın, özellikle A, C, E vitaminleri ve Omega-3 yağ asitlerinden yetersiz alımın cildin elastikiyetini kaybetmesine ve kurumasına neden olabileceğini ifade etti.

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.