Karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı ‘hayat kurtaracak’ uyarılar

Dondurucu kış günlerinde ısınma amaçlı kömür ve doğal gazlı ısıtıcılar, yanlış kullanıldığında “sessiz tehlike” karbonmonoksit gazından kaynaklanan zehirlenme riskini artırıyor.

Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır yaptığı açıklamada, karbonmonoksit gazı zehirlemelerine karşı uyarılarda bulundu.

Çakır, karbonmonoksit zehirlenmelerinde ölümden kurtulduğu durumlarda bile hayat boyu sakatlanmalara yol açabilecek oldukça riskli zehirlenmelerin olduğunu söyledi.

Vatandaşların, karbonmonoksit zehirlenmelerine karşı özel tedbirler alması gerektiğini ifade eden Çakır, “Karbonmonoksit zehirlenmelerinden kaçınmak için bacaların kontrolü sık yapılmalıdır. Bu dönemdeki ters rüzgarların estiği durumlarda vatandaşların özel tedbirler alması gerekir” dedi.

Artan ters rüzgarlar nedeniyle acil servislerde karbonmonoksit zehirlenmesi vakalarının arttığını dile getiren Çakır, “Bu şikayetle çok sayıda hasta geldi. Birkaç gündür düşük dozda karbonmonokside maruz kalmışlar. Zehirlendikleri baştan anlaşılmamış ve düşük dozda karbonmonokside uzun süre maruz kalma sonucu başka şikayetlerle, baş ağrısı vesaire gibi şikayetlerle değişik kliniklere başvurup grip benzeri durumlar düşünülüp gönderilmişlerdir. Bu, oldukça tehlikeli. Düşük dozda karbonmonokside uzun süre maruz kalmak da oldukça tehlikeli bir durum. O yüzden bunu akılda bulundurmak ve aklımıza gelmesi de çok çok önemlidir” ifadelerini kullandı.

Güz dönemlerinde soba ve baca temizliği yapılmalı

Erzurum Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Eğitim Merkezi Amiri Hasan Koçak da karbonmonoksit zehirlenmelerinin son dönemlerde gündemde olduğunu, baca ve soba temizliği noktasında itfaiyenin bu konuda çalışma yürüttüğünü belirtti.

Soba ve kömür bacalarının temizliğinin güz döneminde yapılması gerektiğine işaret eden Koçak, şöyle konuştu:

“Zamanla kurum dediğimiz o atıklar birikerek bacanın ağzını kapatıyor ve akabinde ters rüzgarların esmesi ile içeriye karbonmonoksit gazı olarak zehirlenmelere sebep verebiliyor. Diğer bir baca türü doğal gaz bacaları. Bunların da mutlaka dışarıya açılır olması gerekmektedir. Çok yoğun olarak kullanılan lokanta bacalarının temizliği yılda en az 4 kez yani 3 ayda bir kez temizliği yapılmalıdır. Bunların temizliğini niye yapmalıyız? Çünkü boru ve baca içerisinde zamanla o pişirmeden kaynaklı atılan atıklar ve yağ parçaları baca içerisinde birikerek katman oluşturuyor. Aşırı ısınmadan kaynaklı hem yangına sebebiyet veriyor hem de bacanın çekişini engelleyerek içeriye gazın, dumanın dolmasına sebebiyet veriyor.”

Gece yarısı odanın havalandırılması hayatlarını kurtardı

İki çocuğu ve kayınvalidesiyle karbonmonoksit zehirlenmesi geçiren 43 yaşındaki Dilek Tokgöz Pak, 3 gündür evde zehirlendiklerini ve bu süre zarfında bunun farkında olmadıklarını anlattı.

Şiddetli baş ağrısı ile hastaneye başvurduklarını dile getiren Pak, “Şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, aşırı derecede gözde kararma oldu. Gece bir iki kere camı açtım, odayı havalandırdık. Sanırım bizi kurtaran bu oldu. Çocuklar istifra etmeye başladılar. Büyük kızım bayıldı ve ambulansı aradık. Aziziye ilçesinden buraya geldik. Çocuklarımın durumu daha iyiymiş. Annem ve benim biraz daha ağrılarımız var” diye konuştu.

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.