İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

İran-İsrail Savaşı Gübre ve Mazot Fiyatlarını Artırdı

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, İran-İsrail savaşının gübre fiyatlarını bir ayda yüzde 38, mazot fiyatlarını ise yüzde 6’dan fazla artırdığını belirtti. Bayraktar, haziran ayına ilişkin üretici ve market fiyat farkları ile girdi maliyetlerindeki artışlara dair önemli değerlendirmelerde bulundu.

Bayraktar, Türkiye’nin kimyasal gübre hammaddesinin yüzde 90’dan fazlasını ithal ettiğini, dolayısıyla gübre piyasalarının hem dış piyasalardaki gelişmelere hem de dolar kuruna bağlı olduğunu vurgulayarak, 13 Haziran’da başlayan savaşın gübre fiyatlarını artırdığını ifade etti.

Bayraktar’a göre, savaş bölgesindeki ülkeler dünya gübre üretiminde önde gelen konumda bulunmaktadır ve bu durum Türkiye’deki gübre piyasasını olumsuz etkilemektedir.

Gübre ve Mazot Fiyatlarında Artış

Haziran ayında ÜRE gübresi fiyatı bir ayda yüzde 38,5 artarak 27.192 TL’ye yükselirken, DAP gübresi ise yüzde 12,9 artışla 30.521 TL’ye ulaştı. Ayrıca 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 10,7, amonyum sülfat yüzde 6 ve amonyum nitrat yüzde 3,1 oranında zamlandı. Yıllık bazda ÜRE gübresi yüzde 99,4, DAP gübresi yüzde 48,8, 20.20.0 kompoze gübresi yüzde 42,7, amonyum nitrat yüzde 36, amonyum sülfat ise yüzde 34,7 oranında artış kaydetti.

Mazotun litre fiyatının aylık yüzde 6,2, yıllık ise yüzde 15,1 artışla 49,89 TL’ye yükseldiğini belirten Bayraktar, yıllık bazda süt ve besi yemi fiyatları yüzde 30, elektrik fiyatları ise yüzde 47 oranında artış gösterdi.

Gübre Eksikliği ve Tarımdaki Olumsuz Etkileri

Bayraktar’a göre, önümüzdeki dönemde sıcak iklim tahıllarında üst gübrelemeler yapılacak ancak gübre temininde yaşanacak zorluklar verim kayıplarına neden olabilir. Gübre eksikliği tarımsal üretimi olumsuz etkileyebilir ve çiftçilerin desteklenmesi gerekmektedir.

Bu kapsamda, gübre ve diğer girdi fiyatlarındaki artışlar nedeniyle üretimde zorlanan çiftçilerin desteklenmesi önemlidir. Bayraktar, “2025 yılı destekleri içinde yer alan temel desteklerin artırılması sağlanmalıdır” dedi.

Fiyat Farkları ve Değişimler

Haziran ayında üretici ile market arasındaki fiyat farkları dikkat çekici seviyelere ulaşmıştır. Karpuzda en fazla yüzde 600’lik fiyat farkı gözlenirken, kuru soğan yüzde 284, kabak yüzde 261,6, nohut yüzde 225,5 ve kuru fasulye yüzde 220,8 fiyat farklarına sahiptir.

Markette fiyatı en çok artan ürün yüzde 42 ile limon olurken, en fazla düşen ürün yüzde 67,5 ile karpuz oldu. Üreticide ise en çok fiyat artışı yüzde 43,1 ile kırmızı mercimekte, en fazla fiyat düşüşü ise yüzde 89,5 ile karpuzda yaşandı.

Related Posts

Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birliklere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin araştırıldığı …

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 11 Mayıs 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirirken, günü 9.948,51 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,45 puan ve yüzde 0,25 artışla 9.972,96 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,34, holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

Memur ve emekli zammı için son viraj! En düşük emekli maaşına zam ne olur?

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşları bu hafta belli oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Perşembe günü haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Memur ve emeklilerin alacağı zam farkları da netleşecek. Peki kök maaşı düşük olan emekliler için Hazine desteği artırılacak mı? İşte en düşük emekli maaşı için beklentiler…

Ticaret Bakanı Bolat Türkiye-Karadağ Yuvarlak Masa Toplantısı’nda açıkladı: Dünyada ikinci sıradayız

Ticaret Bakanı Ömer Bolat, “Karadağ’ı ziyaret eden ve yatırım yapan Türk girişimcilerin sayısı her yıl artmaktadır.” dedi. Bakan Bolat “Şu ana kadar Türk müteahhitler 137 ülkede, neredeyse dünyanın her köşesinde, toplam değeri 542 milyar dolar olan 12 bin 600 proje üstlendi” ifadelerini kullandı. Bolat, Türk müteahhitlik sektörünün dünya genelinde çok önemli ve önde gelen bir konuma sahip olduğunu aktararak, Türkiye Çin’in ardından dünyada ikinci sırada yer aldığını belirtti.

Kamu işçilerine sunulacak teklifin tarihi belli oldu

Bankalar, karayolları, elektrik üretim santralleri, demiryolları, hastanelerin de aralarında yer aldığı kamu kurum ve kuruluşlarındaki çalışan 600 bine yakın kamu işçisinin ve ailelerinin gözü zam oranına ilişkin görüşmelerde ve kamu tarafının …