İlk naklin üzerinden 33 yıl geçti

33 Yıl Önce Tıbbi Bir İlk: Karaciğer ve Böbrek Nakli

1992 yılında, Prof. Dr. Mehmet Haberal ve ekibi tıp alanında bir ilke imza attı. 16 Mayıs’ta gerçekleştirilen operasyonla dünyada ilk defa aynı canlı donörden kısmi karaciğer ve böbrek nakli yapıldı.

Öğretmen Nevin Teke, kendi gibi öğretmen olan 24 yaşındaki kızı Ayşenur Teke’ye yardım etmek adına böbreğinin birini ve karaciğerinin üçte birini verdi. 15 saat süren zorlu operasyon, başarılı bir şekilde tamamlandı. Bugün 16 Mayıs’ın 33. yılında, Prof. Dr. Mehmet Haberal, binlerce kronik organ hastasına umut olan o zamanki olağanüstü süreci hatırlattı.

Prof. Dr. Haberal, Lozan’a atıfta bulunarak önce Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. Sağlık çalışanları da bu önemli tarihin dünya tıbbındaki değerine dikkat çekerek Haberal’a minnettarlıklarını iletti. Prof. Dr. Haberal, organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak adına “Hayat bağışlayın” çağrısında bulundu.

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.