Gürcistan Başbakanı Kobakhidze’den AB’ye: Şantaja son verin

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze: AB İle Entegrasyon Süreci Devam Edecek

Gürcistan Başbakanı Kobakhidze, Başbakanlıkta gazetecilere yaptığı açıklamada, ülkesinin AB’ye katılım müzakerelerinin 2028’e kadar askıya alınmasına karar verdiğini hatırlattı. Karara tepki gösteren muhaliflerin başkent Tiflis’te eylemler düzenlediğini belirten Kobakhidze, ancak bu kararın Gürcistan’ın AB ile entegrasyon sürecinin durdurulması anlamına gelmediğini vurguladı. Ülkenin 2030’da AB’ye tam üye olması için çalışmalarının devam edeceğini kaydetti.

Kobakhidze, AB’nin Gürcistan Büyükelçisi Pawel Herczynski’yi halka yalan bilgi vermekle suçlayarak, “Gürcistan hükümetinin Avrupa entegrasyon sürecini durdurduğu konusunda kamuoyuna yalan söylediler” dedi. Herczynski’nin “radikal” muhalefete destek verdiğini belirten Kobakhidze, diplomatik yöntemlerle gerektiğinde karşılık verebileceklerini belirtti.

Ayrıca Kobakhidze, bazı Avrupalı yetkililerin AB’ye katılım müzakerelerini başlatmak için hükümete şantaj yaptığını öne sürerek, bu nedenle 2028’e kadar konunun gündeme alınmayacağını söyledi. Ukrayna’daki savaştan sonra Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan’a şantaj yaparak AB üyelik müzakerelerini başlatmaya çalıştığını dile getiren Kobakhidze, şantaja son verilmesi çağrısında bulundu.

Kobakhidze, Tiflis’teki gösterilerde şiddet kullanılmasına ilişkin ise 32 polisin yaralandığını ve önceden organize edilmiş şiddet eylemleri yaşandığını belirtti.

Gösterilere Neden Olan Karar ve AB’ye Katılım Süreci

Başbakan Kobakhidze’nin 28 Kasım’da yaptığı açıklamaya göre, bazı Avrupalı siyasetçilerin Gürcistan’ın iç işlerine karıştığını ve AB parasıyla şantaj yapıldığını belirterek, AB ile müzakerelerin başlatılması konusunun 2028 sonuna kadar gündeme alınmayacağını açıklamıştı. Avrupa Parlamentosu’nun ise Gürcistan’daki parlamento seçimlerinde usulsüzlükler olduğunu belirterek, seçimlerin uluslararası gözetim altında yenilenmesi çağrısında bulunmuştu.

Kobakhidze’nin kararının ardından muhalifler, Tiflis’te gösteriler düzenlemeye başlamış ve polis ile arbede yaşanmıştı. Gürcistan İçişleri Bakanlığı, gösterilerde 32 polisin yaralandığını ve 43 göstericinin gözaltına alındığını açıklamıştı.

Mart 2022’de AB üyeliği için başvuran Gürcistan’a aday ülke statüsü verilmiş ancak “yabancı etkinin şeffaflığı” yasasının yürürlüğe konulması sonucu AB’ye katılım süreci durdurulmuştu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir