Genç yaşlarda yakalanan demans yaşam biçimi ile ilişkili mi?

Demans Risk Faktörleri Hakkında Yeni Bulgular Ortaya Çıktı

Demans ile ilgili araştırmalar genellikle genetik faktörlere odaklanmıştı, ancak son çalışmada uzmanlar, genç yaşta ortaya çıkan demansın riski ile ilişkili 15 farklı yaşam tarzı ve sağlık faktörünü belirledi. Aralık 2023’te yayınlanan sonuçlara göre, Exeter Üniversitesi’nden Epidemiyolog David Llewellyn, bu çalışmanın şimdiye kadar yapılan en kapsamlı ve güvenilir çalışma olduğunu belirtti.

‘Bazı Bilgi Boşluklarının Doldurulmasına Yardımcı Oldu’

Araştırma ekibi, Birleşik Krallık’ta 65 yaş altı yaklaşık 360 bin kişinin verilerini analiz etti. Düşük sosyoekonomik durum, sosyal izolasyon, işitme bozukluğu, felç, diyabet, kalp hastalığı ve depresyon gibi faktörlerin hepsi genç yaşta ortaya çıkan demans riski ile ilişkilendirildi. Ayrıca, daha yüksek eğitim seviyesi ve daha düşük fiziksel kırılganlık düşük demans riski ile ilişkilendirildi. Bu faktörler, demans hakkındaki bilgi boşluklarını doldurmaya yardımcı oldu.

Hollanda’daki Maastricht Üniversitesi’nden Nöroepidemiyolog Sebastian Köhler, “İleri yaşlarda demans gelişen bireyler üzerinde yapılan araştırmalar, değiştirilebilir risk faktörlerinin varlığını göstermişti. Fiziksel faktörlerin yanı sıra, kronik stres, yalnızlık ve depresyondan kaçınmak da zihinsel sağlık için önemli” dedi.

Maastricht Üniversitesi’nde Sinir Bilimci Stevie Hendrik ise “Genç yaşta ortaya çıkan demansın ciddi etkileri olabilir çünkü etkilenen bireyler genellikle iş, çocuklar ve yoğun bir yaşamı devam ettirmektedir. Genetik faktörlerin yanı sıra diğer risk faktörlerini de araştırmak önemlidir çünkü sebep hala belirsizdir” şeklinde konuştu.

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.