Dışişleri Bakanı Fidan, Riyad’a gidiyor: Gündem Suriye

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Suriye Konulu Toplantıya Katılacak

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, 12 Ocak Pazar günü Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da düzenlenecek Suriye konulu toplantıya katılacak. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan’ın yarın Riyad’da katılacağı Suriye konulu toplantı, 14 Aralık 2024’te Ürdün’ün Akabe şehrinde yapılan aynı konulu toplantının devamı mahiyetinde.

AA’nın aktardığına göre, toplantıya, Türkiye ve Suriye’nin yanı sıra Körfez Arap Ülkeleri İşbirliği Konseyi (KİK) üyesi Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Kuveyt, Bahreyn ve Umman ile Irak, Lübnan, Ürdün, Mısır, Birleşik Krallık ve Almanya’nın dışişleri bakanı, ABD ve İtalya’nın ise dışişleri bakan yardımcısı düzeyinde katılması bekleniyor. AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Kaja Kallas, Arap Ligi Genel Sekreteri Ahmed Ebu Gayt, KİK Genel Sekreteri Casim Muhammed El Budeyvi ve BM Genel Sekreteri’nin Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen’in de toplantıya katılması öngörülüyor.

Toplantıda Hangi Konular Ele Alınacak?

Suriye’de Heyet Tahrir Şam (HTŞ) öncülüğündeki cihatçı grupların başkent Şam’ın kontrolünü ele geçirmesi ve Beşar Esad yönetiminin yıkılmasının üzerinden bir ay geçerken, toplantının ağırlıklı gündemini de Suriye’de istikrar ve güvenliğin sağlanmasına yönelik atılacak adımların oluşturması bekleniyor. Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın, toplantıda ‘Suriye’deki yeni yönetimle angajman ve teşvik temelinde geliştirilecek temasların ülkenin istikrarını hedefleyen yolda önem taşıdığının’ altını çizmesi bekleniyor.

Suriye’nin toprak bütünlüğü ve birliği ilkesinin vurgulanmasının beklendiği toplantıda Fidan’ın ‘Suriye’deki mevcut durumdan istifade etmeye çalışabilecek bölücü terör örgütüne karşı gerekli her türlü tedbirin alınacağını bir kere daha yineleyeceği’ belirtiliyor.

Bakan Fidan’ın ‘Suriye’nin yeniden imarı yolunda ivme kaybedilmeden sistematik ve tutarlı adımlar atılmasının önemine’ işaret etmesi beklenen toplantıda, Suriye’ye yönelik yaptırımlara son günlerde getirilen muafiyetlerin kapsamının gelecek dönemde kritik sektörleri de içerecek şekilde genişletilmesini teşvik etmesi öngörülüyor.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Timur Soykan kimdir? Timur Soykan neden gözaltına alındı?

Gazeteci Timur Soykan gözaltına alındı. Haberi, gazeteci Şule Aydın duyurdu. Timur Soykan kimdir? Timur Soykan neden gözaltına alındı?

Murat Yetkin: “Terörsüz Türkiye” sürecinde Zikzak yöntemiyle ilerlenecek

Murat Yetkin: “Terörsüz Türkiye” sürecinde Zikzak yöntemiyle ilerlenecek

24 saatlik nöbet: Hindistan’da mahsur kalan jetin sırrı ne?

Hindistan’daki bir havaalanında yaklaşık üç haftadır mahsur kalan İngiliz savaş uçağı, hem merak konusu oldu hem de bu kadar modern bir uçağın nasıl günlerce yabancı bir ülkede kalabildiğine dair soru işaretleri oluşturdu.

Ormanlarımız yanıyor, paralar Azerilere gidiyor

Orman Genel Müdürlüğü, tüm eksikliklerine rağmen petrol zengini Azerbaycan’a ormancılık eğitim merkezi yapılması için iki yılda 390 milyon lira destek sağladı.

Rus Progress-MS-31 kargo aracını taşıyan Soyuz-2.1a roketi Baykonur’dan fırlatıldı

Uluslararası Uzay İstasyonu’na kargo götüren Rus Progress-MS-31 aracını taşıyan Soyuz-2.1a roketi, Baykonur Uzay Üssü’nden başarıyla fırlatıldı.

Suriye’nin devlet arması değişti: Çift başlı kartal ve 14 tüy ne anlama geliyor?

Beşşar Esed liderliğindeki Baas yönetiminin 8 Aralık 2024’te devrilmesinin ardından, zalim rejime ait kalıntılar da bir bir silinmeye başladı. Şam’daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı’ndan medyaya yansıyan bir görselde, devletin resmi armasının değiştirildiği görüldü. Armada kanatlarında 14 tüy bulunan çift başlı kartal üstüne üç yıldız bulunuyor.