Antibiyotik Kullanımında Dikkat: Hastanelik Olmayın

Antibiyotik Kullanırken Dikkat Edilmeli, Hastanelik Olmayın

KONYA – Son zamanlarda ani hava değişiklikleri nedeniyle özellikle viral kökenli solunum yolu enfeksiyonlarıyla hastanelere yoğun başvurular yaşanıyor. Uzmanlar, antibiyotik kullanmadan önce mutlaka bir hekime danışılması gerektiğini vurgulayarak iyileşmek isterken hastanelik olma riskine dikkat çekiyor.

Hava değişimlerinin hızlı bir şekilde gerçekleşmesi, ani sıcaklık artışları ve düşüşleri sağlığı olumsuz etkiliyor. Solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı hastane başvurularında artış görülüyor. Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı’ndan Dr. Öğr. Üyesi Muhammet Raşit Özer, solunum yolu hastalıklarının soğuk havalarda artış gösterdiğini belirterek acil servislere başvuruların önemli bir kısmını oluşturduğunu ifade etti.

“Antibiyotik Kullanımı İçin Hekime Danışın”

Dr. Öğr. Üyesi Özer şunları söyledi: “Bu hastalıkların ana sebebi viral enfeksiyonlardır. Şu anda en fazla başvurulan hastalıkların viral kökenli olduğunu görüyoruz. Ancak toplumda yaygın bir yanlış kanı var. Hekime başvurduğunuzda ‘Antibiyotik yazmayacak mı, antibiyotik kullanmayacak mıyım?’ gibi endişeler dile getiriliyor. Bu konuda dikkat etmemiz gereken husus şudur: Antibiyotikler sadece bakterileri yok eder. Özellikle kış aylarında viral enfeksiyonlara daha sık maruz kaldığımızı belirtmiştim. Antibiyotik kullanımı sırasında yararlı bakterilerimizi de öldürmemiz gerekmektedir. Bu durum vücudumuzda direncin azalmasına neden olabilir ve birkaç günlük basit bir enfeksiyon, antibiyotik kullanımı sonrasında hastanede yatmamıza bile sebep olabilir. Bu nedenle antibiyotik kullanımında hekim önerisine dikkat etmek önemlidir.”

Dr. Öğr. Üyesi Özer, hastalıkla baş etmenin yolları hakkında şunları kaydetti: “Beslenme büyük önem taşır, özellikle taze meyveler ve yeterli miktarda vitamin alımı sağlamak gereklidir. Dengeli spor yapmak, sağlıklı ve düzenli beslenmek ile birlikte hekimin önerdiği ilaçları kullanarak vücudumuzu enfeksiyonlara karşı güçlendirebiliriz.”

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / İBRAHİM YETKİN – Sağlık

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.