Uzmanı uyardı: Teknolojinin aşırı kullanımı beyin çürümesine yol açabilir

Teknoloji Kullanımı Beyin Yapısını Nasıl Etkiliyor?

Doç. Dr. Fatma Şimşek, teknoloji kullanımının beyin üzerindeki uzun vadeli etkilerine dikkat çekti. Şimşek, dijital cihazların beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini belirtti. Dijital dünyaya fazla zaman ayırmanın, beynin çalışma kapasitesini azaltabileceğini söyleyen Şimşek, teknolojiyi bilinçli kullanmanın önemine vurgu yaptı.

Atatürk Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde düzenlenen panelde, “Teknoloji Bağımlılığı ve Beyin Çürümesi” konuşuldu. Panelde, Tıp Fakültesi Nöroloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Fatma Şimşek ve Prof. Dr. Hüseyin Köse, teknoloji bağımlılığının gençler üzerindeki olumsuz etkilerini anlattı.

“Analiz Kabiliyeti Dijital Ortamda Azalıyor”

Beyinde bulunan hafıza ve öğrenme bölümlerinin etkilendiğine işaret eden Doç. Dr. Şimşek, dijital dünyaya erken saatlerde maruz kalmanın analiz kabiliyetini azaltabileceğini belirtti. Prefrontal korteksin dijital uyarıcılarla sürekli meşgul olmasının hipokampusun işlevini engelleyebileceğini ifade etti.

“Öğrenme Yeteneğindeki Bozulma”

Aşırı teknoloji kullanımının gençlerde dikkat eksikliği, sosyal beceri yetersizliği ve düşük akademik başarıya neden olabileceğine değinen Şimşek, teknolojinin beyin yapısında kalıcı değişikliklere yol açabileceğini söyledi. Uzun vadede dijital cihazların öğrenme yeteneğini olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekti.

“Dijital Detoks Önerileri”

Beyin sağlığını korumak için dijital detoks yapmanın önemine değinen Şimşek, zeka oyunlarının daha fazla tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Ekran süresinin sınırlandırılması, düzenli fiziksel egzersiz yapılması ve yeterli uyku alınmasının önemine dikkat çekti. Teknolojinin bilinçli kullanılması gerektiğini belirten Şimşek, aşırı teknoloji kullanımının beyin sağlığını olumsuz etkileyebileceğini sözlerine ekledi. (DHA)

 

Annem Ankara: Ne dönem ne de Ankara dizisi olabiliyor!

Günün öne çıkan haberleri

TIKLAYIN | Mansur Yavaş, Tuzla Piyade Okulu’nda meslekten çıkarılan teğmenlerin ABB’de görevlendirilmesi hakkında konuştu: Seyretmemiz beklenemez

TIKLAYIN | Nez’e ahlaksız teklif; Ali Koç’tan “bu kişinin kongre üyeliği askıya alınsın” talimatı!

TIKLAYIN | Meteoroloji’den sarı ve turuncu kodlu uyarı: Kuvvetli yağış geliyor!

TIKLAYIN | Eski başkan yurt dışına kaçtı; Yunus Emre Enstitüsü’nde milyonlarca dolarlık sahte fatura iddiası!

TIKLAYIN | Real Madrid mucizeyi başardı

TIKLAYIN | Hull City’den taraftarlarına “Türk bayrağı getirmeyin” uyarısı

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.