10 yıl önce ekildi, ilk kez bu yıl hasat edilecekler: Kilosu 30 bin liradan satılıyor

Muğla’da Sakız Üretimi Yeniden Canlanıyor

Halk arasında “altın damlayan ağaç” olarak bilinen sakız, gıda, kozmetik, tıbbi ve aromatik ürünler sektöründe uzun yıllardır kullanılan önemli bir kaynak olmasına rağmen üretiminin zorluğu nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya.

Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen “Tıbbi, Aromatik ve Boya Bitkilerinin Yaygınlaştırılması Projesi” kapsamında Esentepe Mahallesi’nde 10 yıl önce 4 dönüm araziye 200 sakız fidanı dikildi.

Sakız üretiminde dışa bağımlılığı azaltmak ve kaybolan üretim geleneğini canlandırmak amacıyla, Sebahattin Yaraşlıoğlu’na ait bahçede ilk hasat için hazırlıklar başladı. Sakız ağaçlarının gövdelerine çizim yaparak ağustos ayında gerçekleştirilecek ilk hasat için çalışmalar sürüyor.

Elde edilen sakızın ekonomiye kazandırılmasıyla, Muğla’da sakız ağaçlarının sayısının artması hedefleniyor.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Seyfettin Baydar, ağaçlardan elde edilen sakızın gastronomiden kozmetiğe pek çok alanda kullanıldığını ve yüksek ekonomik getirisi olduğunu belirtti.

Baydar, dünyada en fazla sakız üretiminin Sakız Adası’nda gerçekleştiğini ve bu bölge için büyük ekonomik değer taşıdığını vurgulayarak, Türkiye’nin potansiyelinin yüksek olduğunu dile getirdi.

Fidanların çiftçilere dağıtılarak bahçelerin kurulduğunu söyleyen Baydar, Türkiye’de ilk defa kapalı bahçe şeklinde sakız hasadı yapacaklarını belirtti.

– “Tuzluluk ve susuzluğa dayanıklı”

Baydar, Muğla ve Türkiye genelinde sakız üretimini artırmayı hedeflediklerini ve ithalata son vermeyi planladıklarını dile getirerek, bir ağacın 150 gram ile 1,5 kilo arasında sakız verebildiğini ve kilogramının 25-30 bin lira civarında satıldığını söyledi.

Akdeniz ve Ege iklim kuşağında sakız üretiminin uygun olduğunu belirten Baydar, üretimin çeşitlendirilerek çiftçilere alternatif gelir kaynağı sağlamayı hedeflediklerini belirtti.

Üretici Sebahattin Yaraşlıoğlu da gelecek aylarda ilk hasatla ürün alacak olmanın mutluluğunu yaşadığını ifade ederek, sakız ağacı çizim işlemlerini tamamladığını paylaştı.

Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Uzmanı Mehmet Tutar, sakız üretiminin yaygınlaştırılması için çalışmalar yürütüldüğünü belirterek, şehirde sakız üretim sahasının oluşturulduğunu aktardı.

Tutar, hasat sonrası sakız ağaçlarından çizim yapılırken daldırma yöntemiyle fidan üretiminin nasıl gerçekleştirileceğini gösterdi.

Related Posts

Ukrayna üçüncü kez saldırdı

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU) tarafından Kırım Köprüsü’ne saldırı düzenlendiği bildirildi. SBU’ya ait Telegram hesabından yapılan açıklamada, “SBU, benzeri olmayan bir özel operasyon gerçekleştirerek Kırım Köprüsü’nü üçüncü kez vurdu. Bu sefer sular …

Trump, İran’ın uranyum zenginleştirmesine izin verilmeyeceğini duyurdu

ABD Başkanı Donald Trump, İran ile imzalanacak olası nükleer anlaşmasına ilişkin açıklama yaptı. Trump, İran’ın uranyum zenginleştirme programına izin verilmeyeceğini vurgulayarak, Tahran’a ABD’nin önerdiği anlaşmayı imzalama çağrısı yaptı.

ABD Ankara Büyükelçisi Tom Barrack: ‘Türkiye inanılmaz başa çıkıyor’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Thomas Barrack NTV’ye verdiği röportajda gündeme dair ve Türkiye ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Pervin Buldan’a tebrik telefonu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Pervin Buldan’a tebrik telefonu

İmamoğlu paylaştı! İşte turp ve ahtapotun bedeli

Tutuklu İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu 19 Mart operasyonları sonrasında ekonomide yaşananlara ilişkin hazırlanan bir belgeseli paylaştı

Alman mahkemesi göçmenleri sevindirecek karar verdi

Almanya’da Berlin İdare Mahkemesi, Polonya üzerinden 9 Mayıs’ta trenle Almanya’nın Frankfurt (Oder) kentine gelen ve tren istasyonunda yapılan sınır kontrolleri sırasında iltica talebinde bulunmalarına rağmen aynı gün Polonya’ya geri gönderilen 1’i …