Boş şeylerle tıka basa dolu!

Zihnimizdeki Veri Depolama ve Filtrasyon Sistemi Üzerine Düşünceler

Çoğumuzun karşılaştığı bir sorun var: zihinsel belleğimizdeki veri depolama sınırlılığı. Bilgisayarlarımızın belleğine benzer şekilde, zihinsel belleğimiz de sınırlı bir kapasiteye sahip. Bu nedenle, saklamaya değer bilgileri seçmek ve gereksizleri reddetmek oldukça önemli. Aksi takdirde, önemsiz ayrıntılar hafızamızın değerli yerlerini işgal edebilir ve bizi önemli bilgilerden mahrum bırakabilir.

Günlük yaşantımızı düşünelim biraz; neyle ilgilendiğimizi, zihnimizi neyle doldurduğumuzu ve hangi bilgileri hafızamıza kaydettiğimizi gözden geçirelim. Muhtemelen, önemsiz gibi görünen birçok detayın zihnimizi işgal ettiğini fark edeceğiz. Bu gereksiz bilgiler, bir araya geldiklerinde zihnimizi gereksiz yere doldurabilir ve sıkıntı yaratabilir.

Ne yazık ki, zihnimize giren bilgileri filtreleyecek bir mekanizmamız yok. Bu nedenle, gereksiz detaylar hafızamıza sızabilir ve zamanla birikebilir. Bilgisayarlarımızda olduğu gibi, bu durum belleği doldurabilir ve performansı düşürebilir. Bu durum sadece bilgisayarlar için değil, insanlar için de geçerli! Günümüzde birçoğumuz, dolu belleklerimiz yüzünden zihinsel yorgunluk ve bellek tıkanıklığı yaşamaktayız.

Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes serisinde zihinsel filtreleme konusunda önemli bir ipucu veriyor: “İnsan zihnini, boş bir çatı katına benzetiyorum ve insanın bu çatı katını dikkatlice döşemesi gerektiğini düşünüyorum.” Yalnızca önemli bilgileri seçmeli ve gereksizleri elemeliyiz. Zamanla zihnimizdeki bilgiler arttıkça, yeni bilgileri öğrenmek için eski bilgileri unutmamız gerekebilir.

Bir şeyi hatırlamaya çalışırken zihnimizi gereksiz bilgilerin doldurması oldukça yaygın bir durumdur. Bu yüzden, önemli bilgilerin arka planda kalmasına ve hatırlanamamasına neden olabilir. Bu durumu hepimiz yaşamaktayız ve aslında bu, zihinsel filtreleme becerisinin eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Sizce, önemli bilgileri hatırlayamamak mı daha kötü, yoksa gereksiz bilgileri zihinden silip atamamak mı?

Related Posts

Borsa güne nasıl başladı? (2 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günü yüzde 1,33 değer kazanarak 10.080,35 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 23,40 puan ve yüzde 0,23 artışla 10.103,74 puana çıktı. Bankacılık …

Rekabet Kurumu’ndan iki firmaya rekor ceza!

Rekabet Kurumu, Türkiye’de yapı kimyasalları pazarında faaliyet gösteren bazı şirket ve birliklere yönelik yürüttüğü soruşturmayı tamamladı. 4054 sayılı Rekabetin Korunması Hakkında Kanun’un 4. maddesinin ihlal edilip edilmediğinin araştırıldığı …

Borsa güne yükselişle başladı: İşte en çok kazandıran sektörler

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,25 yükselişle 9.972,96 puandan başladı. Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, yüzde 5,78 değer kazanarak 11 Mayıs 2023’ten bu yana en hızlı günlük yükselişini gerçekleştirirken, günü 9.948,51 puandan tamamladı. Açılışta BIST 100 endeksi, önceki kapanışa göre 24,45 puan ve yüzde 0,25 artışla 9.972,96 puana çıktı. Bankacılık endeksi yüzde 0,34, holding endeksi yüzde 0,23 değer kazandı.

İran-İsrail savaşı gübre ve mazot fiyatlarını uçurdu: Tarımda yeni zam riski!

Gübre ve mazot fiyatlarındaki artış, tarım sektöründe maliyetleri yükseltti. Üretici ve market arasındaki fiyat farkları dikkat çekiyor. Uzmanlar, çiftçilerin desteklenmesinin önemine vurgu yapıyor.

Spot piyasada elektrik fiyatları (30 Haziran 2025)

Enerji Piyasaları İşletme AŞ verilerine göre, spot elektrik piyasasında işlem hacmi bugün düne göre yüzde 12,5 artarak 2 milyar 76 milyon 680 bin 476 lira oldu. Gün öncesi piyasada bir megavatsaat elektriğin fiyatı, yarın için en yüksek saat 21.00’de …

Memur ve emekli zammı için son viraj! En düşük emekli maaşına zam ne olur?

Milyonlarca memur ve emeklinin yeni dönem zamlı maaşları bu hafta belli oluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 3 Temmuz Perşembe günü haziran ayı enflasyon rakamlarını açıklayacak. Memur ve emeklilerin alacağı zam farkları da netleşecek. Peki kök maaşı düşük olan emekliler için Hazine desteği artırılacak mı? İşte en düşük emekli maaşı için beklentiler…