Havalar ısındı, kene korkusu başladı: Erken belirti hayat kurtarıyor

Uzmanlardan Kene Tehlikesine Karşı Uyarılar!

Yaz aylarının gelmesiyle birlikte uzmanlardan kene tehlikesine karşı uyarılar geldi. Kayseri Şehir Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ayşin Kılınç Toker, özellikle açık alanlarda ve kırsal bölgelerde dikkatli olunması gerektiğini belirtti.

“Kapalı Kıyafetler Giyin, Kontrolleri Aksatmayın”

Kene ısırığıyla bulaşan Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hakkında bilgi veren Doç. Dr. Toker, “Bu virüs, özellikle İç Anadolu Bölgesi’nde kırsal kesimlerde ve hayvancılıkla uğraşılan alanlarda görülüyor. Nisan ayının ikinci yarısından itibaren haziran ve temmuz aylarına kadar vaka sayıları artıyor. Açık alanlarda kapalı kıyafetler giyilmeli, hayvan bakımı sırasında çıplak elle temas edilmemeli ve eldiven kullanılmalı. Piknik dönüşlerinde koltuk altı, kasık bölgesi, kulak ve boyun arkası gibi bölgelerde kene kontrolü yapılmalı. Özellikle çocuklar ve yaşlılarda bu kontrollerin düzenli olması çok önemli” dedi.

“Ateş, Morluk ve Kanamaya Dikkat”

Kene temasında panik yapılmadan sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayan Toker, “Kene çıkarıldıktan sonra 2-3 gün içinde ateş yüksekliği, vücutta morluklar veya diş eti kanaması gibi düzensiz kanama belirtileri görülürse mutlaka sağlık kuruluşuna yeniden başvurulmalı. Kırım Kongo Kanamalı Ateşi günümüzde her zaman ölümcül seyretmese de, ciddi vakaların yaşandığını unutmamak lazım. Erken teşhis ve hastane gözetiminde destek tedavi ile hastaların sağlık durumları kontrol altına alınabiliyor” diye konuştu.

Related Posts

Kahveye protein tozu atıp içiyorlar! Jet hızıyla yayıldı: ‘İlk sinyali böbrek ve kalpte verir’

Protein tozunun ne kadar doğru kullanıldığı hâlâ tartışma konusuyken, sade kahveyle karıştırılarak hazırlanan ‘Proffee’ akımı tüm dünyada hızla yayıldı. Sosyal medyada farklı tariflerle paylaşım rekorları kıran bu trend, özellikle sabah aç karnına tüketilmesiyle dikkat çekiyor. Ancak uzmanlar, bu popüler içeceğin sanıldığı kadar masum olmadığını söylüyor.

Böbrek sağlığında ulusal seferberlik

Ülkemizde yaklaşık 9 milyon kronik böbrek hastası bulunurken, her 6-7 erişkinden birinde hastalık görülüyor.

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Estetik operasyonda “diş hekimi” skandalı: Bakanlık harekete geçti

Otizm Tanısı Nasıl Konur?

Otizm tanısı nasıl konur? Uzmanlar, genetik testlerin otizmi net göstermediğini sadece otizm riskini ortaya koyacağını öne sürdü. 

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından polen uyarısı: Belli saatlerde dışarı çıkmayın, pencere açmayın

Uzmanından kritik uyarı: ‘Kurban eti 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmeli’

Kurban Bayramı’na sayılı günler kalırken; sağlıklı bir bayram geçirmek için bazı önlemlerin alınması önem taşıyor. Dahiliye Uzmanı Dr. Erdal Gündoğan, etin en az 24 saat dinlendirildikten sonra tüketilmesini tavsiye etti. Taze et tüketiminin karın ağrısı, reflü atakları, gaz, karında şişlik ve hazımsızlık gibi sindirim sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulunan Dr. Gündoğan, “Uzun süre ve fazla et tüketimi, uzun dönemde kolesterol yükselmesine, gut ataklarına, karaciğer ve böbrek rahatsızlıklarına neden olabilir” dedi. Bayram süresince fazla miktarda ve geç saatlere kadar yemek tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Gündoğan, gün içerisinde yürüyüş gibi hafif egzersizler yapılmasını tavsiye etti.