Avrupa gözünü ABD’li akademisyenlere dikti

Avrupa, ABD’li Bilim İnsanlarına Kucak Açıyor

ABD Başkanı Donald Trump’ın üniversitelerdeki araştırma fonlarını dondurma kararı Avrupa’da hareketlilik yarattı.

Avrupa Birliği, akademik özgürlüğün önemini vurgulayarak, iklim krizi, göç, immünoloji ve toplumsal cinsiyet gibi alanlarda çalışan Amerikalı bilim insanlarını kıtaya davet ediyor. Brüksel ve Paris gibi şehirler, araştırmacılara yüksek hibeler, kolay vize süreçleri ve siyasi müdahaleden uzak bir çalışma ortamı vaat ediyor.

Avrupa Komisyonu ve Avrupa Araştırma Konseyi (ERC), ABD’den gelecek bilim insanlarına yönelik yeni burs programları ve taşınma destekleri sunuyor. Maria Leptin, Trump yönetiminin kararlarını skandal olarak değerlendirirken, Avrupa olarak meslektaşlarına destek olmanın önemli olduğunu belirtiyor.

Avrupa’dan Gelen Bilim İnsanlarına Yüksek Destek

Avrupa’daki üniversiteler, ABD’den gelen akademisyenlere destek olmak için özel programlar başlatıyor. Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi, “Bilim İçin Güvenli Alan” adlı programla 15 ABD’li bilim insanını üç yıl boyunca desteklemeyi planlıyor. Avrupa Komisyonu ise yeni bir vize stratejisi açıklayarak, akademisyenlere verilen hibelerde ciddi artışlara gidiyor. Taşınma desteği 2 milyon euroya kadar çıkarken, başlangıç ve ileri seviye hibeler de artık daha yüksek seviyelerde sunulacak.

Almanya, Hollanda ve Katalonya da ABD’den bilim insanı çekmek için ek fonlar ve programlar açıklayarak, Avrupa’nın bilim insanları için çekici bir destinasyon olması gerektiğini vurguluyor. Ancak bazı uzmanlar, Avrupa’nın bu adımları atmakta geç kaldığını düşünüyor.

Avrupa’da Akademik Özgürlük Değerli mi?

Avrupa’daki üniversitelerde akademik özgürlük önemli bir değer. 1988’de kabul edilen Üniversitelerin Anayasası ile bu ilke temellendirilmiş ve 2020 yılında güncellenmiştir. Avrupa Komisyonu’nun “Avrupa Eğitim Alanı” stratejisi, bu özgürlüğü destekleyen politikalar arasında yer alıyor.

Ancak raporlar, kıta genelinde akademik özgürlüğün eşit düzeyde korunmadığını gösteriyor. Bazı ülkelerde üniversitelere yapılan siyasi müdahaleler ve artan baskılar, akademik alanı zorluyor. Avrupa Birliği, bu sorunları çözmek ve bilim insanları için güvenli bir alan oluşturmak için çaba harcıyor.

DW Türkçe’ye engelsiz nasıl ulaşabilirsiniz?

Related Posts

Epic Games’in 10 Temmuz’a kadar ücretsiz verdiği iki oyun

Epic Games, 10 Temmuz’a kadar iki oyunu ücretsiz olarak veriyor. Bu iki oyun, kütüphaneye bir kez eklendiğinde sonsuza kadar sizin oluyor.

Google uygulamasının Apple Watch’ta desteği sona erdi

Google’ın not alma uygulaması Keep, yeni gelen iOS güncellemesiyle Apple Watch için artık desteklenmiyor.

Evreni anlayış biçimimizi değiştirecek teleskoptan ilk görüntüler

Vera Rubin Teleskobu’nun Dünya’ya çarpma mesafesindeki gök taşlarını tespit etmesi ve Samanyolu Galaksisi’ni de haritalaması bekleniyor.

Dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay! Amacı belli oldu

Finlandiya’dan dünyanın en basit nükleer reaktörüne onay geldi. Reaktör yalnız ısı üretimi için kullanılacak.

Apple’dan tarihi adım: Tüm dengeleri değiştirecek

Teknoloji devi Apple, çağa ayak uydurmak için dev bir adım atmaya hazırlanıyor…

Tedarikçinin hedefi Çin otomotiv pazarı

Yıllık 15 milyar dolarlık ihracata imza atan Türk otomotiv tedarik endüstrisi rotayı Çin, Hindistan ve Kuzey Amerika pazarına kırdı. Jeopolitik riskleri azaltmayı hedeflediklerini söyleyen TAYSAD Başkanı Yakup Birinci, “Özellikle Asya’da iş birliklerini artırmak ve kalitemizi bu coğrafyalara taşımak istiyoruz” dedi.