Fakat akşam veya gece aktif olarak hareket etmiyormuşuz gibi göründüğünde neden bazen bacaklarımıza kramp giriyor? Kas spazmları belirli maddelerin (vitaminler ve eser elementler) eksikliğinin bir işareti olabilir. Bacaklardaki ağrılı spazmlar çoğunlukla geceleri ortaya çıkıyorlar, ancak günün herhangi bir saatinde de mümkündür ve baldır kaslarını etkilerler. Spazm ve ağrının başka lokalizasyonları da mümkündür, örneğin ayak kasları, ayak bileği bölgesi.
Kasılmanın süresi birkaç saniyeden birkaç dakikaya kadar değişir. Bu tür spazmların daha uzun sürmesi çok nadirdir.” Bu rahatsız edici durum hipotermi, yoğun fiziksel aktivite, dehidrasyon, sinir sistemi hastalıkları, metabolik bozukluklar vb. ile ilişkilendirilebilir.
Doktor, “Ancak bacak kramplarının en yaygın nedeni vitamin, makro ve mikro element eksikliğidir” diye devam ediyor. Uzman, “Öncelikle beslenmenize dikkat etmelisiniz. Besinler yeterli miktarda B vitamini, D vitamini, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve demir içermelidir” diyor.
“Makro ve mikro elementlerin, vitaminlerin kas spazmlarının önlenmesindeki biyolojik rolü uzun süredir açıklığa kavuşturulmuştur.
Vücutta yeterli miktarda vitamin, makro ve mikro element alımı, kasların ve sinir uçlarının normal çalışması için önemlidir.
Vitamin D vücutta kalsiyum ve fosfor değişimini düzenler. Kalsiyum elektrolit dengesinin korunmasında rol oynar.
Potasyum ve diğer elektrolitlerle birlikte hücrelerin normal fonksiyonunu destekler. Potasyum ve kalsiyum konsantrasyonlarının azalması yorgunluğa, kas zayıflığına, bacaklardaki kas spazmları, ciltte karıncalanma ve uyuşukluk, bazen mide bulantısı ve diğer semptomlar” diye açıklıyor doktor.
Magnezyum ve kalsiyum aynı zamanda sinir uyarılarının iletilmesinde ve kas liflerinin kasılmasında da rol oynar, içlerindeki dengesizlik nöromüsküler uyarılabilirliğin artmasına neden olur.
B vitaminleri sinir sistemini, sinir uçlarının hassasiyetini ve sinir uyarılarının iletimini etkiler, dolayısıyla eksiklikleri doğal olarak ağrılı kas spazmlarına yol açabilir.